26 Şubat 2015 Perşembe

7 Haziran seçimleri ve paradigmalar

AKP muhaliflerinin Haziran seçimlerinde asgari hedefi AKP’nin TBMM’de anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde etmemesidir. Korku, AKP böyle bir çoğunluğu elde ederse başkanlık sistemini getirecek ve diktatörlüğün yolunu açacaktır.

AKP TBMM’inde böyle bir çoğunluğu nasıl kolayca elde eder?
HDP barajı aşamaz ise Kürtlerin yoğun yaşadığı seçim bölgelerinde AKP silme bütün milletvekilliklerini alır ve hak etmediği 70-80 sandalye elde eder. Bunu engellemenin tek yolu HDP’nin barajı aşmasıdır.
Burada milliyetçi ve ulusalcı paradigmalar seçmenin bir bölümünü sınırlayacaktır. Ulusalcı ve milliyetçi seçmen; yani MHP’nin tabanı, CHP tabanındaki ulusalcılar ve CHP dışında kalan ve binde 5 oyu olan Vatan Partisi( eski İşçi Partisi) taraftarlarını etkileyecek olan koyu milliyetçi paradigmalar seçmeni ne pahasına olursa olsun HDP’ye oy vermekten alıkoyacaktır.
Ağırlıkta, Birleşik Haziran Hareketi içerisinde yer alan sosyalist solun seçime nasıl gireceği henüz netleşmemiştir. Bu hareket vereceği kararla bölünebilir ama sosyalist solun önemli bir bölümü AKP diktatörlüğünü önlemek için HDP’ye oy verebilir.
Bütün bunlar seçim sonuçlarını nasıl etkiler?
MHP oyunu korur veya bir miktar artış sağlar. CHP içindeki ve dışındaki ulusalcılar ise seçimlerin kaderini çok fazla etkileyemezler. Vatan partisi CHP altı oku savunamıyor, MHP de milliyetçiliği temsil edemiyor iddiası ile CHP ve MHP tabanından oy almanın peşindedir.
İşte ulusalcı ve milliyetçi paradoks tam da burada uç veriyor. Bu kesimin ister bağımsız adaylarla, isterse Vatan Partisi ile CHP ve MHP’den alacağı her oy AKP’ye yarayacaktır. Çünkü bu kesim kesinlikle meclise girecek oy oranına kavuşamaz. Bu paradoks hem milliyetçiler ve hem de ulusalcılar için çok yakıcıdır.
CHP ne yapar?
CHP, Kürt seçim bölgelerinde AKP’ye hiçbir şekilde rakip olamaz, Kürt seçim bölgelerinde AKP’yi geriletecek tek parti HDP’dir. CHP batıda oyunu artırarak AKP’yi geriletebilir.
Barış süreci, genel af
Barış süreci ve genel af AKP’nin 7 Haziran seçimlerinde en etkili seçim argümanı olacaktır. Milliyetçi seçmen, onlara yakın duran Ulusalcı seçmen hariç geniş yığınlar barış ve huzur istiyor. İşte CHP bu konuda inandırıcı, etkili politikalara ve programa yer verirse Kürt bölgelerinin dışında, batıda AKP’yi geriletebilir. Bu arada CHP Alevi kesime de inandırıcı mesajlar vermelidir.
Sonuç
Vatan Partisi (İşçi Partisi) ve CHP’den ayrılan ulusalcı kanadın bağımsız adaylarla veya parti olarak alacağı her oy AKP’ye gitmiş oy olacaktır.
HDP’nin barajı aşamaması AKP’ye hak etmediği 70-80 sandalye kazandırması ve AKP’nin mecliste anayasayı değiştirecek çoğunluğa kavuşması anlamına gelecektir. HDP’ni barajı aşması halinde ise HDP 40-50 milletvekili çıkaracaktır.
HDP’nin barajı aşması Vatan Partisi ve Ulusalcıların dışında yer alan ancak HDP’nin emperyalist bir oyunla bölgede ayrı bir devlet olma yoluna gitmesi korkusunu taşımaktadır. HDP bu korkuları giderecek adımlar atmalıdır. Bu da seçimlerde önce protokolün kamuoyuna açılması ile önemli ölçüde aşılacaktır.

7 Haziran seçimlerini etkileyecek önemli paradigmalar; AKP’nin TBMM’inde anayasayı değiştirecek çoğunluğu elde etmesi, vatan elden gidiyor sloganı arkasında oluşan koyu milliyetçi yaklaşım,  bölgede emperyalist çıkarlara hizmet edecek bağımsız bir Kürt devleti kurulması, Alevilerin demokratik hakları, barış süreci ve genel af olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder